Frågor och svar!

Fick ett par frågor förut som jag tänkte svara på nu, tänkte ta dem i ett eget inlägg ifall det är fler som vill se svaret och så. Ni vet väl att det bara är att fråga på om det är något ni funderar över, antingen genom blogresponse som jag har i menyn här, eller genom att slänga in en kommentar så kan jag svara direkt där eller genom ett inlägg om ni hellre vill det :)
 
Hej! Ska börja läsa på högskola nu till hösten. Tänkte fråga dig hur du får ihop allt med pengar? Du har egen lägenhet va?? :)
Kan inte du skriva en budget ungefär på vad du lägger på lägenheten, mat, kläder, räkningar, transport, kurslitteratur, osv :) kramar!!
Gillar din blogg starkt :D
 
svar: Åh vad kul, att läsa på högskola är verkligen något speciellt! :) Japp jag har egen lägenhet. Vet inte varför men det känns lite känsligt att prata pengar haha, men kan ge lite svar iallafall! Hyran för lägenheten går på lite under 5000 kr/månad (men det är en stor lägenhet i ett bra läge, så man får mycket för pengarna) och där ingår vatten. Sen har jag andra räkningar som t ex mobilabbonemang, internet/tv, el, hemförsäkring, tv-licens osv. För transport betalar jag varje månad 540 kr för busskort mellan Falun och Borlänge. Mat har jag faktiskt inte så stor koll på vad jag lägger på (haha illa..) men det borde inte vara så mycket då jag äter bra nyttig mat, inte massa onyttigt och absolut inte läsk/alkohol och sånt. Kläder är väldigt olika varje månad, men lyckas oftast komma undan billigt ändå så det är inget som ruinerat mig än haha. Kurslitteratur tror jag skiljer sig väldigt mycket beroende på vad man läser, sen kan man alltid försöka hitta begagnat vilket man sparar en hel del på.
Tack så jättemycket, vad glad jag blir!! :) Kram
 

Hej! En annan fråga.. Vad har du för internet? För hastighet? Har du bundit det via kopparstaden eller hur gjorde du? Vad betalar du för de och ingår tvkanaler? :-)
Är du nöjd med internet? :-) tankar du på de osv? :-)
Tacksam för svar :-D älskar din blogg :-D

svar: Jag har ett helt "paket" med internet, tv och hemtelefoni (hemtelefonin har jag dock inte inkopplat men fick med det iallafall) från Comhem. När jag flyttade så kollade jag på Kopparstadens hemsida vad de hade för förslag, och där hittade jag ett bra erbjudande från Comhem. Det är dock inte bundet via Kopparstaden utan man fick välja fritt, men de har installerat fiber i lägenheten så det var ju bra. (Ska bara tillägga att jag inte längre har Kopparstaden som hyresvärd, de sålde dessa lägenheter i maj så nu är min hyresvärd Dalecarlia Fastighets AB). I mitt "paket" från Comhem ingår: bredband på 100Mbit/s, 18 tv-kanaler och hemtelefoni. Jag tror att jag betalar ungefär 450 kr/månad, men första halvåret är gratis plus att jag fick tre extramånader gratis för att det krånglade så mycket för mig i början. Det var dock inte Comhems fel då det var felkopplat i den här byggnaden, men de kompenserade mig iallafall. Jag är jättenöjd med mitt internet, eftersom jag har fiber och alltså inte behöver dela med någon annan så fungerar det jättebra, går fort och aldrig några störningar.
Hoppas du blev nöjd med svaren, annars får du fråga igen, haha! Tusen tack för de värmande orden, kram kram! :)
Anna

Hej (:
Jag har lite frågor till dig angående högskolan.. Jag har nämligen kommit in på den två åriga linjen på detaljhandelsprogrammet i Borlänge ( vill egentligen läsa 3 år)

Tycker du att de är en bra linje? Seriösa lärare? Jag har velat fram och tillbaka hur jag ska göra med plugg till hösten, det känns som ett stort steg. Jag är rädd att jag inte kommer trivas, trivdes du bra? Gick du med schyssta personer? Tog du lån? :)

Kan du inte berätta lite info, så kanske jag kan få en inblick i det hela. Jag är dock rädd att om jag tackar nej kommer jag ångra mig längre fram i tiden!

Svar: Hejsan! :)
Åh vad roligt att du kommit in. Det brukar inte vara något problem att byta till 3 år, alla i min klass som kommit in på den 2-åriga bytte under andra året till den 3-åriga istället. På det sättet hinner man känna efter under lite mer än ett år om man vill avsluta efter två år eller fortsätta ett tredje.

Jag tycker att detaljhandelsprogrammet var bra, olika kurser och inte alls för svårt. Det finns såklart olika typer av lärare, men det är ju olika kurser man läser så, seriösa är de iallafall. Förstår att det känns som ett stort steg! Men det skadar nog inte att prova och känna efter? :) Eftersom jag bor i Falun så blev det inte så stort steg för mig då jag inte behövde flytta till en helt ny stad och så. Jag trivdes iallafall jättebra, hade en superhärlig klass där man kom överens med allihopa för att vi var ganska lika med liknande intressen.

Jag tog fullt studielån under alla mina tre år, flyttade ju till egen lägenhet ett par månader efter jag började plugga och kände då att jag behövde de pengarna för att ha råd att bo själv. Jobbade inte så mycket i början heller, men det sista året jobbade jag mycket mer och hade säkert kunnat klara mig på min lön + att jag blev sambo så räkningarna blev billigare då vi blev två som delade på dem. Men en utbildning känns som en bra investering så jag har inga problem med att ha det lånet, jag kommer ju kunna betala av det så småningom.

Oj svårt att veta vad jag ska berätta. Men programmet består av olika kurser där de allra flesta hör till företagsekonomi, så som ekonomistyrning, extern redovisning, marknadsföring och organisationsteori. Även fler kurser som hör specifikt till detaljhandel, t ex butiksdesign och exponering, inköp och försäljning, svenska detaljhandelsföretag osv osv. Du kan ju se alla kurser som finns i programmet på Högskolan Dalarnas hemsida. Man läser oftast två kurser åt gången, när de är klara börjar man på nya kurser. Nästan alla kurser har en eller flera inlämningar och en tenta. Man har föreläsningar i varje kurs, ungefär 1-2 föreläsningar/kurs i veckan. Alltså är det inte mycket tid på själva högskolan utan mycket är eget arbete vart man själv vill plugga. Väldigt skönt enligt mig!

Som sagt, vet inte riktigt vad jag ska berätta mer. Säg till om det är något mer du undrar över så svarar jag gärna! :)
Jasmine