Svar till frågestunden!

Här kommer äntligen mina svar på era frågor ni ställt, jättebra frågor så jag hoppas att ni blir nöjda med svaren. Är det något mer ni undrar eller om något är oklart är det ju bara att ställa en fråga bland kommentarerna så svarar jag självklart på den! Jag visste inte riktigt hur jag skulle ställa upp frågorna här, men jag fick in 9 kommentarer med frågor så tar dem helt enkelt i ordning, varje kommentar för sig. Har skrivit väldigt utförliga svar (långa alltså, haha) men hellre det så att det blir bra :)
 
 
1. Vart har du flyttat? Som det såg ut på planlösningen var det i Herrhagen? De bruna, vita, gula eller rosa husen? :)
svar: Ja du har helt rätt, det är till Herrhagen jag flyttat! Det är i ett av de ljusgula (finns ju mörkgula också) husen längst upp :)

2. Hur stor är lägenheten?
svar: Det är en 2:a, med kök, hall och badrum då såklart, plus balkong. 67 kvm stor är den!
 
3. Hej! Jag är väldigt sugen på att läsa Detaljhandelsprogrammet nästa höst, så undrar vad du tycker om det! Bra lärare, kul uppgifter? Är det mest grupparbeten eller mycket självständigt jobb?
svar: Vad roligt att höra, det tycker jag definitivt att du ska tänka på! Jag själv tycker att detaljhandelsprogrammet är jättekul. Det som tål att tänkas på är att det faktiskt är ett ekonomiprogram, men med inriktning mot detaljhandel. Man läser alltså ekonomiska kurser också, inte bara såna som handlar om detaljhandel. Vi läser alltid två kurser åt gången, de brukar väl hålla på i ungefär 10 veckor, sen gör man "slutprovet" som kan bestå av en tentamen, inlämningsuppgift eller redovisning. Det brukar även alltid ingå andra uppgifter i kurserna, som kan vara inlämningar eller redovisningar de med. Efter det börjar två nya kurser. Hittills har vi kört enligt upplägget: en ekonomikurs + en handelskurs samtidigt, så det är skönt.
Lärarna verkar som att de kan sin grej och det är alltid bra! De är trevliga och verkar vara tillmötesgående.
Uppgifterna vi har fått hittills har också vart kul tycker jag. Det har bara varit grupparbeten än så länge, men i en av kurserna vi läser nu är det en enskild uppgift. Sen är det ju tentor på de flesta kurserna, och de är ju självklart självständiga.

Min dröm är att jobba som butikschef, (anställd eller som egen företagare) tror du att programmet förbereder en bra inför det yrket?
svar: Ja jag tror att detaljhandelsprogrammet är en mycket bra start om man vill bli butikschef. Det finns väl säkert "statistik" för hur stor chans det är att få ett visst jobb efter en viss utbildning och massa sånt där, men jag tror att det mest handlar om en själv som person. Vill man något tillräckligt mycket så är det väl klart att man ska lyckas med det också!

Vad önskar du själv att du kommer kunna jobba med efteråt?
svar: Jag har faktiskt ingen specifik plan än så länge. Jag har helt enkelt upptäckt under de senaste åren att jag är mycket intresserad av detaljhandelsbranschen, den är spännande och faktiskt något varje person kommer i kontakt med i mer eller mindre utsträckning. Så jag hoppas på att hitta något inom detaljhandel som jag trivs med, sen om det är som butikschef, inköpare, eller något helt annat får vi se. Det finns så många olika möjligheter och positioner inom handelsföretagen, både i Sverige och självklart är det en perfekt bransch för att ta sig vidare utomlands om man vill det.
Jag vet alltså inte vad jag har att vänta mig, men framtiden känns ljus och jag njuter bara av att vara där jag är nu. Att få studera och utvecklas som person, det är underbart för mig!

4. Vilket bredband har du beställt? För vi flyttade in i en lägenhet också i början av november och vi fick vårat internet fixat från samma dag vi flyttade in.
svar: Jag har beställt bredband + TV från Comhem. Jag tror att det har lite att göra med när man flyttar in/kontraktet börjar gälla på lägenheten och när man beställt bredbandet. Mitt lägenhetskontrakt började gälla i mitten av november, och mitt avtal med Comhem börjar gälla från den 1:a december. Som du skrev så flyttade ni in i början av november, så då kan det alltså bli så att ni fått det direkt. Så tror jag att det är iallafall, haha! :)

5. Hur länge ska du plugga?
svar: Min utbildning är på 2 eller 3 år. Man får välja i 2:an om man vill avsluta där eller fortsätta ett år till. Jag började alltså nu hösten 2012, och pluggar jag i 3 år blir jag klar våren 2015!

Hur många rum är det i din lägenhet? Och hur stor är den? Alltså hur många kvm?
svar: Som jag svarade på i fråga 2: det är en 2:a på 67 kvm! :)

Kände du någon som skulle börja läsa samma linje som dig som du läser nu? Eller är ALLA nya för dig?
svar: Nej jag kände inte en enda person! Det var både lite läskigt och kul på samma gång. Man var ju lite nervös i början över om man skulle hitta någon att umgås med, men samtidigt gav det ju mig en "push" att verkligen vara framåt och prata med folk. Och nu har jag hittat massor av fina personer som jag knappt fattar att jag inte haft omkring mig tidigare, vi är verkligen en härlig hög människor i klassen!

6. Vad gick du ut med för betyg i 9:an? :)
svar: Nu ska vi se om jag minns rätt här. Jag hade MVG i 4 ämnen: matte, kemi, biologi och spanska. Sen hade jag VG i resten (förutom G i ett ämne, men det fick jag plocka bort för att jag läste ett ämne för mycket).

7. Hej! Tänkte fråga hur de går till när du läser på högskolan?
svar: Jag läser detaljhandelsprogrammet, som alltså är ett program bestående av massa kurser som behandlar detaljhandeln på ett eller annat sätt. Studier på högskolan går till på ett lite annat sätt än vad man är van vid från grund- och gymnasieskolan. Man läser en eller två kurser åt gången (vi har två åt gången), och när de är klara börjar man på nästa. Studerar man på helfart vid högskolan motsvarar det ca 40 timmars studier per vecka (som ett heltidsjobb alltså), fast jag kan passa på redan här att säga att det är nog ovanligt att man lägger ner så mycket tid på pluggandet, haha. Eftersom vi läser två kurser åt gången är de på halvfart, 50% var, och blir då alltså helfart, 100% tillsammans, och man är då klar med dem efter ungefär 10 veckor.

Vart pluggar du, vad pluggar du, varför valde du den linjen alltså vad vill du arbeta med när du blir stor?
svar: Jag pluggar på detaljhandelsprogrammet vid Högskolan Dalarna, som finns både i Falun och Borlänge. Mitt program är dock placerat i Borlänge, så jag åker buss från Falun de dagar vi har skoltid.
Jag valde det programmet för att jag är intresserad av detaljhandelsbranschen, jag har ingen bestämd plan för vad det är jag vill göra i framtiden utan hoppas på att hitta något inom detaljhandel som jag trivs med.
 
Hur ofta behöver du vara i "skolan"? :-)
svar: Det är lite olika, men kan säga att det är verkligen mycket mer sällan än vad man är van vid från gymnasiet till exempel. En riktigt intensiv vecka kan det hända att vi är där 4 dagar, haha. Men normalt har vi mellan 2-4 föreläsningar i veckan, och en föreläsning är två timmar lång. Det blir alltså oftast bara att vara i skolan under två timmar en dag, och det är jätteskönt. Som ni då kanske räknat ut är det mycket eget ansvar att plugga hemma. Sen är det olika från person till person hur mycket man behöver plugga i en kurs för att klara den, vissa saker är lättare att lära sig än andra.
Sen ska jag tillägga också att det mest är föreläsningar vi har, och de är oftast inte obligatoriska att gå på (men självklart är det ju smart om man vill hänga med), jag har nog hoppat över ett par stycken de gånger jag valt att jobba istället. Men man har också seminarium (diskussionslektioner, enkelt förklarat), och redovisningar, och de är nästan alltid obligatoriska att gå på.

När tog du studenten och hur länge har du läst på högskolan? kan inte du också berätta lite om vad du gjorde och hur du försörjde dig när du hade tagit studenten? :--) Nyfiken så ta detta inte som en pik!!! :-) Älskar din blogg!!
svar: Åh vad gullig du är, nu blev jag jätteglad!! :)
Jag tog studenten 2011, gick medieprogrammet på gymnasiet. Jag började plugga vid högskolan nu hösten 2012.
Efter studenten var det meningen att jag skulle ta ett litet "sommarlov" och sen börja plugga vid högskolan då jag sökt till programmet Grafisk design. Men när jag väl fick intagningsbeskedet kändes det inte rätt, så jag tackade nej till min plats och började söka jobb istället. Förutom några dagars jobb på hösten var det inte förrän i juni året därefter (alltså i år, 2012) som jag fick jobba igen, på Glitter där jag fortfarande jobbar extra.
Så man kan ju fundera hur jag försörjde mig under denna tid, haha. Men jag har alltid varit bra på att spara pengar, så hade en hel del kvar av studiebidragen från gymnasietiden, plus att jag fick 3 st stipendier när jag tog studenten (det är alltså pengar), så jag hade en del att röra mig med. Sen bodde jag ju kvar hemma, så hade inte så mycket mer utgifter än mobilräkning och sånt. Sen skrev jag in mig på Arbetsförmedlingen strax innan jul och kom med i "Jobbgaranti för ungdomar" som är ett "program" eller vad man ska säga, där man får mer hjälp med jobbsökandet plus att man får ersättning/bidrag under tiden. Det var genom detta program som jag lyckades fixa praktik på Glitter och på så sätt fortsätta att jobba extra där sen dess!

8. Tänkte fråga dig hur du har gått tillväga för att tagit ett studielån och hur du kan med det betala din lägenhet och mat osv? Hur mycket kan man få i studielån? :o Tacksam för svar!
svar: När man söker till högskolan kan man samtidigt välja att fylla i att man vill söka studiemedel för sin studietid. Man får då hem brev från CSN (Centrala Studiestödsnämnden, det är alltså de som delar ut studiemedlet) med mer information. Det var enkelt och inga problem alls. När man sen startat sina studier loggar man in på sin användare hos CSNs hemsida och skickar in en studieförsäkran om att man börjat studera. Därefter dröjer det inte länge innan man får sitt studiemedel!
Ett studiemedel består av en bidragsdel och en lånedel. Man kan välja att endast ansöka om bidragsdelen, eller både den och lånedelen, och det går även att välja hur stort lån man vill ta. Totalt kan man få upp till 8920 kr i månaden (2796 i bidrag, +  6124 i lån).
Jag vet att många inte verkar tycka att det är så kul att ta studielån, men jag ser det inte alls på det sättet. Det är ju många som har lån av olika slag idag, på bostäder eller annat, och ett studielån är ju för en bra sak. Jag menar, någon gång får man ju ett jobb liksom och då är det inga problem alls med att börja betala tillbaka lånet. Och studier är väl ändå bland det bästa att ta lån för. Studier hjälper en alltid, man utvecklas ju inte bakåt av dem direkt, och det underlättar i jobbsökandet.
Man är bara ung en gång, så jag vill inte sitta sen när jag är äldre och ångra mig att jag inte gjorde si och så på grund av oro för framtiden. Jag är driven och det kommer gå bra för mig, oavsett vad som väntar!

9. Hejsan(: Hur fick du chansen att börja jobba på Glitter? För visst jobbar du på Glitter nu? Hade du någon erfarenhet av det innan du började jobba där?
svar: Japp jag jobbar extra på Glitter just nu, och har gjort det sen i juni detta år (2012) :) Jag hade knappt någon erfarenhet alls av detaljhandeln innan jag började jobba där, hade bara haft praktik på H&M i 4 veckor ett år tidigare.
Hur jag fick chansen att börja jobba på Glitter? Jag var inskriven på Arbetsförmedlingen, och kom med i ett program där jag tillsammans med min handläggare bestämde att det bästa sättet för mig att hitta jobb var att söka praktikplats. Så jag gick helt enkelt till Glitter-butiken här i Falun, lämnade mitt CV och fick sedan komma på intervju med butikschefen. Jag fick praktik under hela maj 2012, och fick under den tiden verkligen visa vad jag gick för. Och jag måste väl ha gjort tillräckligt bra ifrån mig, för efter det fick jag jobba extra under hela sommaren som semesterersättare, och har fått fortsätta att jobba extra när det behövs sedan dess.
Känns som att jag har sagt det massor av gånger, men jag har verkligen sån himla tur att få jobba där, det måste vara världens roligaste jobb och tjejerna är helt underbara allihopa! :)
 
Kan inte du beskriva lite hur det är att plugga detaljhandel då jag själv är intresserad av det. (:
svar: Vad roligt att höra att du är intresserad av det, kan lova dig att det är en enormt intressant bransch! :) Och när man tycker att något är intressant blir det ju automatiskt roligare att läsa om det också. Jag har ju redan skrivit en hel del om skolan här på frågorna innan, men är det något mer du vill veta är det bara att slänga iväg en kommentar här så svarar jag självklart på det!
Kan väl säga rent spontant att att läsa detaljhandel på högskolan är bland det bästa val jag gjort, det känns helt rätt och roligt är det också. Visst är det en del plugg, men inte alls så mycket och så svårt som jag hade förväntat mig. Iallafall jag har gott om tid över till jobb och andra saker, kanske inte när det närmar sig tentor och så, men annars är det inga problem alls!

Onsdag 28 november 2012

Hejsan! :)
 
Nu har jag snart inget internet igen, mitt mobila bredband tar slut om en halvtimme typ. Om allting fungerar som det ska så ska jag ha internet till helgen igen, men vi får väl se hur det blir. Jag har iallafall fixat ett par inlägg att tidsinställa under tiden jag är "borta", bland annat svaren från frågestunden. Så blir det inte helt tyst här!
 
Idag har vi haft två föreläsningar i skolan, först Svenska detaljhandelsföretag mellan 10:00-12:00, sen hade vi en timmes paus. Var med Sandra och Josefine en stund tills deras tåg gick, de åker hem till sig i några dagar nu. Satt och åt lunch med Emma, Ida och Jenny därefter. Vi hade en hel del intressanta diskussioner kan man säga, lät väl som världens mest tragiska människor när vi pratade om hur "bekväm" man blir ibland. Skönt att höra att man inte är ensam om vissa saker iallafall, haha! Efter det hade vi Extern redovisning mellan 13:00-15:00, och därefter åkte vi hem. Jag gick runt på stan en stund när vi kommit fram till Falun, köpte lite nödvändigt till lägenheten och sa hej till Linda på jobbet! Och nu är jag hemkommen, så ska väl fixa med lite saker innan det är dags att laga middag.
 
Just nu sitter jag här i soffan och trycker i mig munkar som blev kvar här sen igår, underbart gott. Min familj var ju här och hjälpte mig med lite saker, bland annat så har jag fått upp mina gardiner så nu ekar det inte längre i rummen, haha.
Men ni får ha det så bra nu de närmaste dagarna, som sagt så har jag tidsinställt ett par inlägg men annars så hörs vi när mitt internet är igång som det ska. Puss&Kram :)

Killer heels

Säg hej till mina nya godingar! Riktiga killer heels skulle man kunna säga, nitarna är ganska vassa så det är svårt att ta av sig dessa då iallafall jag brukar dra av mig skorna i klacken haha. Det är självklart inte äkta JC's, det känner jag som student att jag inte riktigt har råd med. Hittade istället dessa snygga kopior på Tradera, där finns mycket fint om man letar. Just nu kanske inte dessa skor är optimala att ha på sig utomhus i slaskvädret, men de är perfekta att ha på jobbet! ♥